Jdi na obsah Jdi na menu

Jak nás ovlivňuje hormonální antikoncepce?

Tak jsem se dnes zase obohatila. Konkrétně jsem strávila hodinu času u dokumentárního snímku z roku 2016. "Pod vlivem hormonální antikoncepce." - Jestli jsem za něco vděčná platformě Youtube, tak za to, že tam bez dlouhého přebírání najdu i dokumenty na zajímavá témata. Teď bez ohledu na kvalitu daného snímku. Prostě tam toho najdete spoustu na jednom místě.

 

A teď k onomu dokumentu. Dozvíme se tam, jak si ženy vybírají muže podle rysů obličeje a pachu. Že jsou obecně ženou přitahováni muži s doplňující genetickou informací k té její v zájmu silnější genetické výbavy potomků. Sdělí nám, že po spolknutí antikoncepční pilulky se tyto přirozené radary na hledání partnera můžou zmýlit. Protože žena ládující se umělými hormony udržuje ve svém těle trvalý hormonální stav jako žena těhotná. Tehdy se ale žena zaměřuje na snahu být obklopena rodinou, bližními. Tedy její radar hledá partnera s nikoli kompatibilní rozdílnou DNA, ale podobnou. Takže původní záměr na silnější potomstvo ze dvou, co nejodlišnějších doplňujících se genetických informací, jde vlastně do kytek. Prý to ale moc nevadí (a co degenerace genů za pár let?), jen bude to dítko v prvním roce života častěji nemocné. Aha.

 

Z dalších výzkumů vyplynulo, že pro šťastnější vztah doporučují, aby páry, které si spolu začnou v době, kdy antikoncepci nebrala (a opačně) na této situaci po dobu trvání vztahu nic neměnily. Protože hormonální změna takového rázu přenastaví její radary (hledá podobnou, nebo odlišnou DNA) a to se může odrazit na její spokojenosti ve vztahu. Prostě najednou kouká po něčem jiném na základě genetických instinktů a partner doma ji najednou sexuálně nepřitahuje. Ale vlastně je to prý dobře, protože ženy, které si vybraly partnera pod vlivem hormonální antikoncepce, jsou v ostatních aspektech společného života spokojenější a vztah trvá déle - možná je to tím, že přirozeně si žena prý vybírá mužnější typy (což je znak kvalitních genů), kteří naopak nejsou tolik věrní a vhodní pro společný život. A navíc si vybere partnera geneticky podobného a víc hledí na společné názory atd.

 

Samozřejmě dodám, že toto jsou výsledky výzkumu a nedá se to tedy hromadně aplikovat na každou ženu a každého muže. A můžeme polemizovat, do jaké míry se nám to zdá pravdivé. Ale vztáhnu-li to na to, nějak nechápu, co vlastně vědci obhajují. To, že je vědecky dokázáno, že si přirozeně hledáme partnera opačné doplňující DNA pro silnější potomky a pitomá pilulka nás donutí hledat opak? To, že pak možná bude náš vztah stabilnější? A není to na partnerech, aby se snažili vytvořit pevný vztah a ne na pilulce?

 

Navíc vezmu-li v úvahu negativní účinky HA, kterých je celý seznam v příbalovém letáku (ten vám tu neodcituji z níže popsaných důvodů) - čti tu a tu a tu -, a čističky vod, které nedokážou hormony z moči vyfiltrovat, což má následek například masivní přeměnu pulců v žáby - přemnožení samic a nedostatek samců. A pití vody s rozpuštěnými hormony z HA má prý svůj díl viny i na čím dál větší neplodnosti mužů - spermobanky snižují kvóty pro míru pohyblivosti a hustoty počtu spermií u dárců. Ale jelikož článek o tom nemůžu přímo najít, tady si alespoň přečtěte, že plodnost mužů skutečně klesá a další důvody proč.

 

Jako poslední bod si stojí za to připomenout, že i pilulka může selhat. Stačí si ji zapomenout vzít. Ale hlavně - na rozdíl od kondomu nechrání proti sexuálně přenosným nemocem. Mimochodem proč se tak málo lidí nechává testovat? Já bych to zavedla povinně podobně jako očkování. Osobně mi strašně imponuje, když mi chlap řekne, že se pro sichr nechá testovat. Já se taky nechala. Po vážném vztahu, ve kterém jsme plánovali miminko. No spíš by nám to nevadilo, než že bychom se přímo snažili. Prostě kdyby se stala nehoda, bylo by to ok. A my s tou možností počítali. To s kondomem samozřejmě nejde.

 

Suma sumárum - já hormonální antikoncepci neužívám. Mám v kabelce několik kondomů (pokud mi je kámošky zrovna nerozeberou) a jsem spokojená. Navíc jsem někde četla, že holka, co u sebe nosí kondom je pro kluky víc zajímavá, že jí berou nejen jako sexy babu, ale zodpovědnou inteligentní osobu. A že kondom může sklouznout nebo prasknout? Inu může. Proto taky nelezu do postele s každým, ale jen s tím, kdo mě přitahuje, a navíc mám za to, že kdyby se něco zvrtlo, budu ráda, že moje děti mají geny tak skvělého člověka... To je, co? Jsem holt jiná. Asi.

 

Na závěr se omlouvám, že začátek článku může působait trochu agresivněji. Jen jsem se snažila ukázat, že to, co v dokumentu považují za pozitiva, vlastně pozitivem býti nemusí.

Ke zhlédnutí: zde.

Původní publikace: 8. 1. 2018

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář