Jdi na obsah Jdi na menu

3 novinkové filmové tipy na zimní večery

5. 12. 2023

Milí čtenáři,

 

hlásím se vám po delší době z důvodu nemoci. To je tak, když máte smůlu a podaří se vám onemocnět (dokonce dvakrát) a poradit si nohu hned za sebou. Ale tahle doba v posteli mi umožnila zhlédnout pár filmů. A některé z nich rozhodně stojí za doporučení. Tentokrát jsem si řekla, že vám dám tipy na tři filmy, které jsou nejenom skvělé, ale hlavním hrdinou je tady vozíčkář.

 

A to z jednoduchého důvodu. Přestože sama zastupuji tuhle handicapovanou skupinu, vlastně jsem si nikdy předtím nepoložila otázku, kolik filmů (a jestli vůbec nějaké) se dá v moři filmového průmyslu najít.

 

Dnes se ale nebudeme bavit o profláklé a skvělé Teorii všeho, nebo stejně známém romantickém filmu Než jsem tě poznala (první jsem viděla, druhý ještě nikoliv). Dnes to bude o dvou novinkách a jednom podle mě ne tak známém, ale pro mě naprosto fascinujícím snímku. Tak jdeme na to.

 

1. INVALIDA. (Netflix)

 

Aktuální hodnocení ČSFD k 5. 12. 2023: 78 %

 

Černá komedie od našich slovenských sousedů je něco opravdu nevídaného. Příběh údržbáře muzea, který skončí na vozíku, a i přesto se stane akční figurkou, jenž touží po pomstě a rozhodne se vzít spravedlnost do vlastních rukou. To vše zabalené v atmosféře divokých a pro mě nostalgických devadesátek... A jako bonus romská komunita, co si střílí sama ze sebe, ale zároveň odhaluje i to nejlepší, jenž může nabídnout. Tenhle snímek to je velká porce zábavy a ukázka nevšedního přátelství.

 

2. DAVID HOLMES: CHLAPEC, KTERÝ PŘEŽIL (HBO)

 

Aktuální hodnocení ČSFD k 5. 12. 2023: 84 %

 

Dokument o kaskadérovi Davidu Holmesovi, který naprosto miloval svou práci. A ušel náročnou cestu k tomu, aby se jí mohl věnovat. Nakonec skončil i jako dvojník Daniela Radcliffa v Harrym Potterovi. Osudné se mu však stalo natáčení první části 7. dílu... Jak se David popral s osudem a s tím, že skončil ochrnutý na většinu svého těla? Na to se můžete podívat v tomto skvělém snímku. Davidův postoj a povaha jsou naprosto neuvěřitelné. Jeho odhodlání a pozitivní naladění i v těch nejhorších chvílích je naprosto fascinující. Ač sama na vozíku, tohle jsem sledovala s téměř vyraženým dechem a slzami v očích. Musím dodat, že Davidovi přeji jen to nejlepší a jsem naprosto okouzlená vyobrazením jeho jako člověka v tomhle počinu... Třešničkou na dortu budiž i přítomnost samotného Daniela Radcliffe, který se stal Davidovým dobrým přítelem.

 

3. UVNITŘ TANČÍM

 

Aktuální hodnocení ČSFD k 5. 12. 2023: 84 %

 

Snímek o nevšedním přátelství dvou vozíčkářů... Netouží po ničem jiném než po normálním životě. Teda minimálně jeden z nich. A toho druhého to brzy naučí chtít také. Mít vlastní styl a prostor k tomu uplatnit vlastní zodpovědnost. Prožít obrovské přátelství, zatoužit po holkách a lásce. Mít vlastní sny, porušovat pravidla a moct se učit z vlastních chyb... Tohle je první film o vozíčkářích, který ve mě uvnitř neuvěřitelně silně rezonoval. První film, se kterým jsem se ztotožňovala. A nemohla jsem ho setřást ještě hodně dlouho. Nepřeme si totiž být pány vlastních životů a moci prožít je naplno vlastně úplně všichni? Jo, a na konci je to doják.

 

Tak co na ty filmy říkáte vy? Viděli jste je? Pokud ne, určitě je vyzkoušejte také. A zpříjemněte si ty dlouhé zimní večery. Za zábavu vám ručím.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář