Jdi na obsah Jdi na menu

Jak se naučit jazyk samostudiem?

9. 9. 2018

Původní publikace: 15. 2. 2018

 

Psát články sice není žádná lidská povinnost (ani moje ne), ale pokud čtete můj blog pravidelněji, možná vás napadlo, že od posledního článku je pauza nezvykle dlouhá. Inu je. Veškerý můj volný čas poslední týden zabírá nové nadšení. Plním si sen a učím se španělsky. Sama doma. Buď to, anebo jsem v práci. Hrozně mě to chytlo.

 

Důvod, proč o tom píšu, je prostý. Protože já vždycky trvala na tom, že nejsem samostudijní typ a pořád ten sen odkládala, až bude čas, prostor, popřípadě peníze na nějaký kurz. Měla bych dodat, že v minulém článku (TU) sem zmínila, že jsem aspoň letmo políbená angličtinou, němčinou, ruštinou... To jsem, (ačkoli ne moc) ale vždycky to vzniklo tak nějak institucionálně - díky kurzu ve škole, nebo tak.

 

Samostudium mi vždycky přišlo tak nějak "hluché". Možná i vy jste ten případ. Sice už existovaly konverzace do ucha, nějaké fráze... Ale to mi přišlo málo. Chtěla jsem slyšet naživo všechna možná slova a tvary. Chtěla jsem slyšet výklad gramatiky. Protože dřív to na mě v některých těch učebnicích (ono i teď) působilo takové... já nevím... ořezané? Špatně vysvětlené? S málo příklady? Někde zase chybí užitečné jazykové detaily... To, aby si jich člověk koupil deset, utratil majlant a ulistoval se k smrti. A pořád tam hlodá červík - vyslovuju to správně? Takhle to mysleli? Jenže doba se změnila. Před pár lety, když jsem honem rychle potřebovala online španělštinu i s výslovností, nebylo téměř nic. Před pár měsíci mi ale Youtube prozradil, že dnes tam najdu lekce všeho, co budu chtít. Od španělštiny po čínštinu. A slyšíte to! Vlastně stejně jako sedíc na hodině ve třídě. Slovíčka, gramatika, abeceda, přízvuk, výjimky... všechno prostě. A mně se otevřel úplně nový svět.

 

Má to však jeden háček. Lekce jsou anglicky. Tedy jako byste se učili jiný jazyk coby Angličan. Mně to nevadí. Opakuju si tak vlastně i angličtinu. A pokud vy anglicky neumíte, můžete začít samostudium tím, že se naučíte ji. Tentokrát samozřejmě česko-anglicky - jinak byste se toho moc nenaučili, že? :-) Stačí do vyhledávajícího políčka zadat správné výrazy, jeden jsem našla za vás TADY.

 

Jen pro zajímavost - když říkám, že tam najdete všechno, tak myslím všechno - i jak se naučit česky a slovensky, což mě mile překvapilo.

 

A jak při tom samoučení být co nejlepší? No každému vyhovuje něco jiného, ale já za sebe doporučuju tohle:

 

1. KOMBINUJTE VÝKLADOVÉ YOUTUBE KANÁLY

 

Je skvělé, že najdete kanál, podle kterého se chcete učit např. španělsky. Jenže jeden kanál je strašně málo. Určitě tam na spoustu věcí nenarazíte, nebo je nepochopíte, takže je fajn pustit si to znovu jinde, popřípadě si je osvojíte špatně, či neúplně. Některé kanály se navíc zaměřují třeba jen na slovíčka, nebo fráze. Jiné na gramatiku apod. Kombinací kanálů si zaručíte rozmanitější množství informací, přístup k detailům, které by vám jinak utekly, nebo i kontrolu, jestli to, co se učíte, vás naučili správně. Př.: Pokud byste narazili na kanál, kde by vám tvrdili, že otázka: "Odkud jsi?" je ve španělštině ¿DE DONDE ESTÁS? brzy vás uhodí do čela, že je něco blbě. Všude jinde milionkrát uvidíte a uslyšíte "¿De donde eres?" Já mám zatím tři kanály, co střídám, a k tomu si občas nakliknu úplně jiný kanál, když se zabývám něčím určitým. (Buď si vyhledám daný jev a vyjede mi v nabídce, nebo si ho všimnu v nabídce u sledování předchozího videa.)

 

2. POUŽÍVEJTE VÝKLADOVÉ WEBY

 

Ten mluvený výklad je fajn, ale mít to někde vypsané komplet je ještě lepší. Ani do školy nejdete bez učebnice. A i tady je super kombinovat. Možná to někde pro vás bude srozumitelnější, než jinde stejně jako u těch kanálů. Musíte hledat, co vám vyhovuje.

 

3. VŠECHNO, CO SE CHCETE NAUČIT, SI PIŠTE DO VLASTNÍHO SEŠITU

 

Přepisování je opakování, opakování - matka moudrosti. A tak z výkladového webu pouze pro svou potřebu kopíruju výklad, časování sloves... A z videí to podstatné vypisuju. Vzniká mi tak moje vlastní děsně barevná učebnice v Excelu, kde najdu všechno, na co už jsem kdy narazila, na jednom místě. Nemusím tak složitě hledat to video a tamten odkaz... Navíc si k tomu píšu vlastní poznámky a je to super.

 

4. SLOVNÍKY, PŘEKLADAČE

 

Dávám je až na poslední místo hlavně kvůli online překladačům. Ten jejich překlad vět bývá dost hrozný. Radši to zkusím najít na videu, webu, přeložit se slovníkem, než sáhnu po překladači. Spíš ho používám, když něco vím, ale vypadlo mi to, nebo aspoň tuším. Pokud totálně nevíte - hurá slovník, či výklad gramatiky.

 

5. OPAKUJTE KDYKOLI MŮŽETE, POSLOUCHEJTE

 

Po cestě do práce si v hlavě časuju sloveso mluvit. Když se nic nechci aktivně učit pustím si konverzační okénko, film, písničky... cokoli v daném jazyce. Ze začátku pochytíte jen slova, nebo sem tam větu, ale i to vás potěší. A taky budete pořád aspoň slyšet, jak jazyk zní.

 

Díky Youtube to už prostě není doslovné tiché samostudium, kdy vám v uších zněly maximálně ty nejčastější fráze. Jako by byl učitel s vámi. Jen ne doslova. Zkuste to i vy, pokud jste se báli studovat sami. Já jsem nadšená. Těchto pět jednoduchých kroků a já konečně začínám mluvit víc než "NO HABLO ESPAÑOL"!

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář