Jdi na obsah Jdi na menu

Komu uděláte na Vánoce radost vy?

Poznámka na začátek: Přestože byl původně článek publikován 20. 11. 2017 jako tip na Vánoce téhož roku, akce se pravidelně opakují, tudíž se neváhejte inspirovat i pro rok příští.

Každý rok přemýšlím, jak udělat na Vánoce radost nejenom sobě. Vždyť je na světě tolik smutných lidí. S bývalým přítelem jsme třeba odtrhávali přáníčka ze stromků splněných přání. Tuším, že od hitrádia Vysočina. Letos – 2017 - tu mám pro vás dva tipy, kterými se můžete inspirovat i vy.

 

1. https://www.jeziskovavnoucata.cz/

 

"Ježíškova vnoučata vznikla na podzim roku 2016 na dvorku Českého rozhlasu v Jihlavě. Novinářka Olga Štrejbarová si při jednom svém natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě." (zdroj)

 

Já bych k tomu dodala snad jen to, že je to akce celorepubliková. Můžete si přání seniorů selektovat například podle kraje a ceny. Tak do toho, vždyť je to tak krásná věc. Kromě hmotných dárků můžete ale také věnovat zážitek. Zkuste to. Třeba tam najdete něco, co je ve vašich silách. Zážitky jsou přece na celý život. Jen je mi těžko z vědomí, kolik seniorů a seniorek si přeje třeba setkání s Karlem Gottem a výlet k moři... Na všechny se nejspíš duch Vánoc neusměje. Ale kdoví...

 

2. Strom splněných přání - Smíšek

 

"Cílem projektů je zlepšení podmínek pro zaměstnanost rodičů s malými dětmi. Dětské skupiny tak podporují rovné příležitosti při vstupu na trh práce. Cílovou skupinou jsou děti od 2,5 let - 6 let. Do dětské skupiny jsou zařazeny děti rodičů, kteří se snaží o návrat na trh práce - musí být splněna podmínka, že minimálně jeden z rodičů je zaměstnán, vykonává podnikatelskou činnost, studuje anebo je registrován na Úřadu práce a aktivně si hledá zaměstnání." (zdroj)

 

Integrační školičky Smíšek jsou v Praze čtyři. Harfa, Jarov, Vinohrady a Karlín. Kromě toho zajišťuje Smíšek třeba troje jesle. Však na stránkách toho najdete dost. I fotografie. Není smutné, kolik dětí nedostane pod stromeček byť třeba jen jednu obyčejnou panenku?

 

Snad jsem vás inspirovala. Já budu plnit přání. A co vy?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář