Jdi na obsah Jdi na menu

Chuť Afgánistánu - placky Bolani

4. 9. 2025

Sice jsem to neplánovala takhle brzy, ale mám pro vás další kuchařský tip. Tentokrát jsme s našimi chuťovými buňkami zavítali do Afgánistánu a vyzkoušeli placky Bolani s pórkovou a dýňovou náplní.

 

Těsto (ingredience na cca 6–8 placek):

 

  • 300 g hladké mouky

  • ½ lžičky soli

  • cca 150 ml vody

  • 1–2 lžíce oleje nebo ghí (volitelné)

 

Postup:

 

1. Mouku smíchej se solí a olejem.

2. Postupně přilévej vodu a vypracuj hladké, pružné těsto, které se nelepí na ruce.

3. Přikryj utěrkou a nech odpočinout 20–30 minut.

4. Rozděl na kuličky (velikost golfového míčku).

5. Vyválej každou kuličku na 2–3 mm tlustou placku. Po naplnění by měla být placka cca 0,5 cm tlustá.

6. Ideální tvar je oválný, lépe se překládá a drží náplň uvnitř.

 

Pórková náplň (ingredience cca na 6 placek):

 

  • 2 menší pórky (jen bílá a světle zelená část, nakrájené najemno)

  • 2–3 jarní cibulky, nasekané i s natí

  • 1–2 stroužky česneku, nasekané nebo rozetřené

  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru nebo petržele

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • špetka chilli nebo kajenského pepře (dle chuti)

  • sůl a čerstvě mletý pepř

 

Postup:

 

1. Pórek nakrájej na tenké proužky nebo drobné kostičky.

2. Smíchej ho v míse s jarní cibulkou, česnekem, bylinkami a kořením.

3. Osol, opepři, dobře promíchej a směs je připravená k plnění.

 

Dýňová náplň „za syrova“ (ingredience na cca 8–10 placek):

 

  • 400–500 g dýňové dužiny (máslová nebo hokkaido, oloupaná a najemno nastrouhaná)

  • 1 malá cibule (jemně nasekaná nebo nastrouhaná)

  • 1–2 stroužky česneku (nasekané nebo rozdrcené)

  • ½ lžičky mletého římského kmínu (volitelně přidej i špetku mletého koriandru nebo kurkumy – my to udělali)

  • špetka chilli nebo kajenského pepře (dle chuti)

  • sůl a pepř

  • hrst čerstvé petržele nebo koriandru (nasekané)

 

Postup:

 

1. Nastrouhej dýni najemno. Pokud pustí hodně vody, lehce ji vymačkej, aby směs nebyla moc mokrá.

2. Vmíchej cibuli, česnek, olej, koření, chilli, sůl a pepř.

3. Nakonec přidej nasekané bylinky.

4. Směs rovnou použij jako náplň do placek.

 

Jak naplnit placky:

 

1. Na jednu polovinu vyválené placky dej cca 1–2 lžíce náplně.

2. Přiklop druhou polovinou těsta a okraje dobře přitiskni vidličkou nebo prsty.

3. Pokud je náplň hodně šťavnatá, můžeš okraje lehce potřít vodou, aby se lepila těsněji.

 

Smažení:

 

1. Na pánvi rozehřej 1–2 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový nebo ghí).

2. Vlož placku a smaž na středním ohni 2–3 minuty z každé strany, dokud nezíská zlatavou barvu a křupavé okraje.

3. Přesuň na talíř s papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný olej.

 

Placky jsou skvělé s jogurtovo-mátovým dipem.

 

Ingredience (na cca 250 ml dipu):

 

  • 200 g bílého jogurtu (řecký nebo klasický hustý)

  • 1–2 lžíce čerstvých listů máty, nasekané nadrobno

  • 1 malý stroužek česneku, rozetřený nebo nasekaný najemno

  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

 

Přeju dobrou chuť. Fotku máte v titulce a příští týden na instagramu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Diviznačka Kitty - Dýňové placky

5. 9. 2025 0:59

Přesná trefa! Včera jsem si donesla z obchodu cukety a mám i dýňku hokaidó. Dnes (píšu to po půlnoci) mě tvůj recept oslovil a určitě si tu plněnou placku udělám. A dám ti vědět, jak se mi to povedlo a chutnalo. Díky za inspiraci :-)))