Jdi na obsah Jdi na menu

Chuť Kataru - kuřecí harees

11. 10. 2025

Jelikož si s tím kulinářským cestováním nedám pokoj, je načase vzít vás do další destinace. Pamatujete, jak jsem u posledního receptu porovnávala kuvajtskou a katarskou verzi? Tak tentokrát vás do Kataru vezmu. A uděláme si jejich harees.

 

Tenhle recept se vlastně skládá jen z několika důležitých ingrediencí - kuřecího masa, trochy koření a neloupané bílé pšenice – ano, čtete správně. Neloupaná pšenice je jedlá, jen se musí déle vařit. A dlouhé vaření je klíč k celému receptu. V mém konkrétním případě nejen kvůli slovu “neloupaná”…

 

Bohužel bílou neloupanou pšenici se mi totiž nepodařilo najít, jelikož jsem ingredience sháněla dost narychlo. Měla jsem možnost nahradit ji buď ječnými kroupy, (které mají ovšem dosti jinou chuť, také se rychleji uvaří, což je nežádoucí) nebo neloupanou červenou pšenicí. I červená pšenice má trochu jinou chuť, ale při správném pomalém vaření se bílé pšenici chuťově hodně podobá. Takže jsme nakonec zvolili tu.

 

Důležité však je, že červená pšenice obsahuje přirozeně více tříslovin (proto ta barva), takže ve vyšším množství může být člověku škodlivá. Běžně se z ní ale vaří i u nás, jen ji nejezte po kilech. A při správném pomalém vaření třísloviny navíc mizí. Jinými slovy, vařte to, jak dlouho máte, neurychlujte recept a jste v pohodě.

 

Na naše české oči pokrm působí jako klamavá reklama. Jedná se totiž o kaši, která na první pohled připomíná třeba sladkou kaši ovesnou. Jenže chuť je slaná, hodně kuřecí a ani stopa po sladkosti. A třeba můj taťka prohlásil, že ze všech vyzkoušených receptů mu tenhle chutnal nejvíc.

 

Tak jdeme na to. Jen menší vsuvka k porcím. Červenou pšenici jsem koupila po půl kile. A umělá inteligence radí:

 

Pokud vezmeme 1 kg masa + 1 kg pšenice, to je velká dávka – vystačí klidně na 10–12 porcí (proto se harees často dělá na svátky pro větší rodinu). Pro 4 porce si tedy vystačíte přibližně se čtvrtinou:

 

250 g masa (kuřecí, případně jehněčí, nebo hovězí)

 

250 g pšenice (namočené přes noc – alespoň 10 – 12 hodin)

 

 

Ingredience (4 porce):

 

- 250 g červené pšenice (celá zrna), přes noc namočená

- 250 g kuřecího masa (prsa nebo stehna, bez kostí a kůže)

- 2–3 šálky vody, nebo kuřecího vývaru (a pak podle potřeby)

- 1/2 šálku ghí (přepuštěného másla)

- 1/4 lžičky mleté skořice

- 1 lžička mletého římského kmínu

- Sůl a pepř podle chuti

 

- 1 lžíce celých koriandrových semínek (volitelné, k podávání)

- Datle (volitelné, k podávání)

 

Postup:

 

a) Příprava pšenice

 

- Červenou pšenici namočte přes noc ve vodě (10 – 12 hodin min.).

- Po namočení ji krátce propláchněte, případně spařte vroucí vodou - pomáhá to zjemnit chuť.

 

b) Vaření pšenice a masa

 

- Do velkého hrnce dejte maso (vcelku, nekrájet! – včas se samo rozpadne), propláchnutou pšenici a 2–3 šálky vody/vývaru (obsah hrnce má být ponořený pod hladinu, klidně přidejte vody o malinko víc, ať nemusíte tolik kontrolovat, jak se vypařuje během vaření).

- Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte na mírném ohni 2,5–3 hodiny, dokud pšenice úplně nezměkne a nezačne se rozpadat. Kuřecí maso má podobnou dobu, po které se začne oddělovat a rozpadat, pokud je ve velkých kusech, proto nekrájet.

- Občas promíchejte a odstraňte pěnu. Kotrolujte, zda se kaše zespoda nepřipaluje, či není příliš vysušená. Případně dolejte vodu.

 

c) Rozmixování kaše

 

- Uvařenou směs rozmixujte ponorným mixérem, nebo v robotu do hladké kaše. Pro extra jemnost můžete kaši protlačit jemným sítkem.

- Pokud je kaše příliš hustá, přidejte trochu horké vody.

 

d) Kořeněné ghí

 

- Na malé pánvi rozehřejte máslo, přidejte skořici, římský kmín, sůl a pepř – dle chuti.

- Chvilku osmahněte, aby se uvolnila vůně koření.

 

Podávání:

 

Kaši rozdělte do misek a nalijte na ni horké kořeněné ghí. Můžete ji také posypat koriandrovými semínky nebo trochou skořice (volitelné, obojí je autentické). Vedle podávejte datle (jediná věc, co kaši případně dodá trochu sladkosti), nebo lehce ohřátou tortilu. Lze ji jíst ovšem i samotnou. Výživná je dost, hladoví nebudete.

 

Tak teď už víte všechno, co potřebujete vědět. Dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Diviznačka Kitty - Zamířím do jiného šuplíčku

12. 10. 2025 7:20

Dobrou chuť. Na mě je toto papu docela pracné. A na aktuální snídani by to asi nebylo. Proto nakouknu do dalších tvých šuplíčků, tam to bude taky zajímavé. Tam jsem ještě nebyla a ty nemáš špatné nápady. Zatím - slunce v duši! :-)))