Degustační menu Turecko - Menemen a Çılbır
24. 8. 2025
Tenhle týden mám za sebou turecký ochutnávkový večer. Dohodli jsme se na dvou jídlech v degustačních porcích. Oba recepty měly úspěch, tak jsem si řekla, že není špatný nápad podělit se o ně s vámi. Jednalo se o:
1. Menemen (turecká míchaná vejce)
Porce: 2
Ingredience:
1 malá žlutá cibule (cca 50 g)
1 malá zelená paprika (cca 130 g)
2 střední rajčata (cca 2 × 50 g)
5 g čerstvé petrželové natě
2 lžíce olivového oleje
(můžete použít i jiný olej, alespoň bude výraznější chuť vajec)
4 vejce (velikost M)
½ lžičky mletého římského kmínu
(omylem jsme použili kmín český, ale i tak to bylo dobré)
Sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Papriku a rajčata omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Petrželovou nať nasekejte najemno. Jednotlivé suroviny pro teď uchovávejte odděleně.
2. Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli, papriku a opékejte 3 až 4 minuty. (My vždy použili menší počet minut.) Poté přidejte rajčata a mletý kmín. Opékejte další 2 až 3 minuty.
3. Vyklepněte vejce přímo do pánve, osolte a opepřete. Za stálého míchání smažte 1 až 3 minuty, dokud vejce neztuhnou.
4. Vmíchejte nasekanou petrželovou nať a ihned podávejte.
Při přípravě Menemen jsme se nevyhnuli diskuzi, jak moc je to vlastně podobné (či stejné) jako naše české lečo. Já osobně bych tyhle recepty nesrovnávala, protože zelenina zde byla mnohem výraznější, křupavější a méně rozvařená. Ale asi také hodně záleží na kuchaři a jeho receptu na lečo. Ovšem ať už si o tomhle počinu myslíte cokoliv, věřte mi, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Tenhle recept mi pomohl najít web rohlik.cz.
2. Çılbır (turecká vejce)
Tohle je tradiční turecká snídaně. Ačkoliv český název tohoto pokrmu je nicneříkající a ingredience na první pohled vypadají neslučitelně, slibuji, že výsledek je velmi dobrý. Já si zamilovala nejenom recept samotný, ale i jeho jednotlivé části jako pikantní máslo nebo dip z jogurtu. Tak jdeme na to.
Ingredience:
V tomhle případě je množství většiny surovin hodně od oka, protože záleží na vašich chuťových preferencích. Ale pro představu:
2 vejce
250 g hustého řeckého jogurtu
1 stroužek česneku, prolisovaný
sůl a čerstvě mletý pepř
(pepř můžete klidně vynechat)
1 lžíce octa
(na pošírování vajec)
2 lžíce až čtvrtka malého másla
½ lžičky mleté (klidně i uzené) papriky a chilli
čerstvý (lze použít i sušený) kopr nebo pistácie
Postup:
1. Příprava jogurtu: V misce smíchejte řecký jogurt s prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Směs rozdělte do dvou misek.
Ideálně jogurt dejte poté do ledničky vychladit, ale pozor - hodně tím zchladíte samotná vejce, takže jídlo nebude teplé, spíš vlažné až studené. Ale to vůbec nevadí, jelikož je to osvěžující a chutné i za studena. Pokud byste si však rádi jídlo přeci jen vychutnali teplejší, nechte jogurt mimo ledničku.
2. Pošírování vajec: V hrnci přiveďte k varu vodu s octem. Vytvořte v ní pomocí lžíce vír a opatrně do něj vložte jedno vejce. Vařte asi 3 minuty, dokud bílek neztuhne. Opatrně vyjměte a položte na připravený jogurt. Stejný postup opakujte i s druhým vejcem.
3. Příprava pikantního másla: V malé pánvi rozehřejte máslo, přidejte mletou uzenou papriku i chilli.
4. Servírování: Do každé misky s jogurtem položte pošírované vejce, přelijte je připraveným pikantním máslem a posypte nasekaným koprem nebo pistáciemi (našla jsem i variantu s nasekanou pažitkou).
Mimochodem, pokud jako já použijete sušený kopr, je dobrého přimíchat jej třeba i do jogurtu, aby měl čas se rozvonět a uvolnit.
Podávat můžete s čerstvým chlebem nebo pita chlebem k namáčení.
Pokud potřebujete i vizuální pomůcku, recept najdete například tady.
Tak co říkáte, dostali jste taky chuť experimentovat? Už máte hlad? Rozhodně mi dejte vědět, pokud se do receptů pustíte. Jsem zvědavá, zda z nich budete tak pozitivně překvapeni jako já.
Fotky najdete na mém Instagramu, nebo zde – Menemen a Turecká vejce.
PS: Všechny články z Turecka najdete nově v jednotné rubrice CESTA DO TURECKA
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář