Jdi na obsah Jdi na menu

Znáte bukvice?

Původní publikace: 27. 1.  2018

Dnes to bude krátké - tudíž rychlé. Má otázka zní, znáte bukvice? A ano, myslím plody buku lesního. Na všechny ostatní varianty zapomeňme. Možná vás při spojení s nimi napadne, že je to něco, čím se krmí prasata. Budete mít pravdu. Jenže to není tak dávno, co se tím neživila pouze prasata, nýbrž i my lidé.

 

Ještě i za války (a dávno před ní) se bukvice normálně jedly, pražily, přidávaly do kávy a dělala se z nich dokonce bukvičná mouka. Pro mne z nepochopitelných důvodů to z našich jídelníčků postupně vymizelo a dnes už spoustu lidí ani neví, že se bukvice dají jíst. Někdo si dokonce myslí, že jsou jedovaté. Nejsou naopak. Obsahují spoustu vitaminů a vlákniny. Jen jich samozřejmě nesmíte sníst kilo na posezení (všeho moc škodí), protože obsahují i třísloviny. Ale to vám v rozumném množství konzumace nic neudělá.

 

Můj taťka vždycky říkal - stačí malá hrstička. Ale je to prospěšné a chutné. Připomíná to chutí oříšky. Alergici na ořechy by to tedy raději zkoušet neměli. Těm ostatním radím - co si zdravě rozšířit jídelníček? Je škoda kolik toho zapomínáme... Stačí na podzim - chápu, že teprve leden, aspoň máte inspiraci včas - kolem doby, kdy padají jedlé kaštany, skočit do bukového lesa, či parku. A místo arašídů do misky dětem, nebo návštěvě nabídnout pár bukvic.

 

Postup: Nasbírat (na zemi - netrhat) -> vyloupnout z chlupaté "skořápky" -> oloupat hořkou slupku.

 

Samozřejmě jako všechno doporučuji omýt!

 

Stojí to za to. Věřte mi. A dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář