Znáte bukvice?
Původní publikace: 27. 1. 2018
Dnes to bude krátké - tudíž rychlé. Má otázka zní, znáte bukvice? A ano, myslím plody buku lesního. Na všechny ostatní varianty zapomeňme. Možná vás při spojení s nimi napadne, že je to něco, čím se krmí prasata. Budete mít pravdu. Jenže to není tak dávno, co se tím neživila pouze prasata, nýbrž i my lidé.
Ještě i za války (a dávno před ní) se bukvice normálně jedly, pražily, přidávaly do kávy a dělala se z nich dokonce bukvičná mouka. Pro mne z nepochopitelných důvodů to z našich jídelníčků postupně vymizelo a dnes už spoustu lidí ani neví, že se bukvice dají jíst. Někdo si dokonce myslí, že jsou jedovaté. Nejsou naopak. Obsahují spoustu vitaminů a vlákniny. Jen jich samozřejmě nesmíte sníst kilo na posezení (všeho moc škodí), protože obsahují i třísloviny. Ale to vám v rozumném množství konzumace nic neudělá.
Můj taťka vždycky říkal - stačí malá hrstička. Ale je to prospěšné a chutné. Připomíná to chutí oříšky. Alergici na ořechy by to tedy raději zkoušet neměli. Těm ostatním radím - co si zdravě rozšířit jídelníček? Je škoda kolik toho zapomínáme... Stačí na podzim - chápu, že teprve leden, aspoň máte inspiraci včas - kolem doby, kdy padají jedlé kaštany, skočit do bukového lesa, či parku. A místo arašídů do misky dětem, nebo návštěvě nabídnout pár bukvic.
Postup: Nasbírat (na zemi - netrhat) -> vyloupnout z chlupaté "skořápky" -> oloupat hořkou slupku.
Samozřejmě jako všechno doporučuji omýt!
Stojí to za to. Věřte mi. A dobrou chuť.