Jdi na obsah Jdi na menu

Škodlivé svíčky?

V tomhle předvánočním - povánočním čase jsem narazila naprostou náhodou na díl online pořadu A dost! s testem vonných svíček. A nebyla bych to já, abych si to nepustila. Jsem totiž známá tím, že mě zajímá zdravé životní prostředí, kvalitní jídlo a všechno, co nám zbytečně (alespoň z mého pohledu) škodí. Abyste rozuměli - nepovažuji se za žádnou exstrémistku. Ale ráda o těch negativních vlivech vím a pak se mohu rozhodnout, jak silnou tomu, či onomu přiložím váhu. Čeho se vyvaruji, čeho nikoli a kdy a jak navzdory svému přesvědčení zhřeším. Tu samou možnost dávám i vám, proto o tom píšu.

 

V onom díle A dost! - zde - řešili otázku škodlivosti pálení vonných svíček. Vlastně jsem nikdy neuvažovala nad tím, že se při takovém hoření uvolňují zbytečné alergeny. A ne jen jeden, mnohdy. Ty nás zbytečně dráždí, zatěžují organismus... což je o to horší u dětí. Kladu si otázku, zda v dnešní době dokáže člověk něco udělat tak, aby mu to zároveň neškodilo. Nebo je to jen ono pověstné, že všechno má svou světlou i temnou stranu? Nevím. Ale to jen tak na okraj.

 

Každopádně test mě překvapil. A já si řekla, že když už to vím, proč se podle toho nezařídit a nekupovat jen méně rizikovou značku? Aspoň pro babičku, protože ta svíčky miluje! Ale pro co jsem se rozhodla já, vám neprozradím. Nechám na vás, abyste se mrkli sami na celkový rozpis testu - tady - a vybrali si. Třeba tu méně rizikovou značku, co máte v obchodě vy.

 

Pokud jde o větrání při pálení svíček, to už je horší. Měli bychom tak činit, jelikož při hoření (jakémkoli) vznikají látky podobné a škodlivé stejně jako cigaretový kouř. Jenže když větráte, vyvětráte i tu vůni, že jo. A tak nějak to tedy postrádá smysl. Hm... naštěstí svíčky zapaluji tak minimálně a krátce, že postrádá smysl se příliš bát. Pozor by si na to měli dát hlavně ti, kdo jich pálí v uzavřeném prostoru hodně najednou, nebo moc často. Ale stejně by bylo krásné naučit se nechat byt provonět přírodně... Skořicí, kávou, vanilkou, pomerančem...? Že bych měla předsevzetí do nového roku?

 

Možná. Protože to, co pálím ráda, jsou vonné tyčinky. A smutně mi poklesla brada, že prý je jejich dým škodlivější, koncentrovanější než kouř cigaret. Aspoň to na mě zákeřně vyplivl internet, když jsem trochu pátrala - tu a tu a tu. A to se mi teda vůbec nelíbí. Je to moje osobní Achillova pata - slovo karcinogenní. Prostě rakoviny je kolem mě dost. Pokud mohu, tak se jí chci vyhýbat, ne jí jít naproti.

 

Můžete se mnou souhlasit, nemusíte. Můžete se inspirovat a může vám to být fuk. Já nikomu nic nenutím. Jen podávám informace a doufám, že to někdo ocení. Protože já o té škodlivosti do té doby neuvažovala taky. Teď to vím a přirozená vůně mleté kávy v bytě mojí známé má pro mě najednou ještě jeden příjemnější rozměr. Je to vůně útulna, domova a neškodí mi. Můžu se bez obav nadechnout z plných plic. A jak já milovala levandulové vonné tyčinky..

Původní publikace: 30. 12. 2017

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář