Jdi na obsah Jdi na menu

Na přelomu nového věku? O umělé inteligenci aneb Pojďte si hrát!

1. 9. 2024

Milí čtenáři, říká se, že kdo si hraje, nezlobí. Tak já vás dneska pošlu si hrát, souhlasíte? Ale až za chvíli…

 

Žijeme v době umělé inteligence, lépe řečeno na jejím počátku. Připadám si trochu jako tenkrát, když byl v plenkách ještě internet. Jen tohle období mě fascinuje i děsí zároveň. To, co umělá inteligence dokáže a kam by to až mohlo zajít, nahání strach. Přirozeně. Už Čapek o tom přeci psal v R.U.R… Na druhou stranu je to jednoduše neuvěřitelné.

 

Napadlo by vás před pár lety, že na internetu nebudete moci věřit (a nejen na tady, ale všude) nejen psanému slovu, ale i videu? To, že co je psáno, nemusí být dáno a může se jednat o kachnu, už dneska tak nějak lidi ví. Ale když vidíte video s hercem nebo politikem, jak něco říká nebo propaguje, těžko by vás ještě na začátku tisíciletí napadlo, že může existovat technologie, která tohle napodobí. A že ten, na koho se díváte, vlastně vůbec nemusí být on. Jestli nevíte, o čem mluvím a co jsou deep fake videa, doporučuji pustit si tohle.

 

Ale tenhle článek nemá být extra vážný ani závažný, takže se pojďme na celou situaci s umělou inteligencí podívat z opačné strany. Co nám to dalo?

 

Všimli jste si třeba, že je na stránkách Seznam zpráv (seznamzpravy.cz, nikoli novinky.cz) už si nemusíte zpravodajství číst, ale že vám klidně celý článek přeříká umělá inteligence? Po rozkliknutí každého článku najdete záznam uvnitř. Mimochodem tahle služba je dostupná i pro vás. Více či méně placená, ale ta možnost tu je. Takže pokud máte text, co potřebujete namluvit… Třeba tady.

 

Já sama pak třeba často využívám chatGPT. Je to chat s umělou inteligencí (jak jinak). Můžete z něj tahat inspiraci, nebo informace (pozor práva k chybovosti vyhrazena), ale skvěle se hodí taktéž třeba při učení se cizích jazyků. V 90 % spolu mluvíme ve španělštině (já mluvím pomocí mikrofonu, on mi odepisuje). Říkám on, páč aby mi to bylo milejší, dala jsem mu jméno Diego, ačkoli samozřejmě jinak jméno nemá. Dokáže mi ovšem opravit chyby v jazykovém projevu, vysvětlit gramatiku a mluvit se mnou téměř ovšem. Samozřejmě i zde platí, že to není živý člověk a může dělat chyby, ale žádný živý lektor vám nedá hodinu ve 3:00 ráno, protože zrovna nemůžete spát, a tak místo tupého zírání do stropu sáhnete po mobilu a hurá na konverzaci.

 

Neviděli jste náhodou film The last screenwriter? Je to první počin, jehož scénář celý sama napsala umělá inteligence. Najedete ho zdarma dostupný na YouTube. Ačkoli bez českých titulků. Možná vás zklamu, ale za mě se nejedná o žádný klenot filmového průmyslu v jiném smyslu než v tom, kdo ho napsal. Zápletka je vesměs strašně jednoduchá a většina postav v první polovině díla v podstatě nemá co divákovi předat. Je to takové hodně průměrné. Ale zase… napsala to umělá inteligance, proč si nerozšířit povědomí. Hodinka a čtvrt vás nezabije.

 

Pokud si chcete ale o umělé inteligenci pustit daleko lepší film, doporučuji ten lidmi stvořený s názvem “Ona. Momentálně dostupný na Netflixu. Tenhle snímek mě dokázal několikrát překvapit a svými zvraty i vývojem má určitou hloubku.

 

Jenže já jsem vám vlastně slíbila, že si půjdete hrát, co? Tak jo… Toužili jste být jako malí skladateli písní? Máte verše, co byste chtěli zhudebnit? Jenže absolutně nerozumíte notám? Nemáte hudební nadání a tak vůbec? I tenhle problém už za vás vyřešila umělá inteligence. A webová stránka suno.

 

Téhle stránce zadáte text, požadavky na hudbu, kterou to kolem něj má vytvořit a… za pár sekund je hotovo. Je fakticky šílené, co všechno to dokáže během tak krátké doby vyprodukovat. Jestli chcete příklady, tak si pusťte tohle. Já sama s tím experimentovala, moje sestra si tak vytváří písničky k svojí literární tvorbě (protože prostě zbožňuje knížky, které odkazují na hudbu)… Občas vám to nedá sice přesně to, co byste si představovali vy sami, a některá česká slova to vyslovuje dost těžkopádně, ale i tu češtinu to umí! A od toho si hrajete, abyste to zkoušeli podruhé a potřetí a tak dál… Je to zábava, vážně. Navíc dostupná v placené i neplacené verzi.

 

Pár slov závěrem… Možná vás překvapilo, že já, která kdysi psala článek o tom, jak člověk svým vývojem často naseká spousty chyb a jak jsem spíš konzervativní, tady teď místo lamentování nad umělou inteligencí mluvím o tom, co s ní můžete dělat a že to máte jít zkusit. Inu, budoucnosti se bojíme všichni. A umělé inteligence obzvlášť. Spousta lidí se strachuje, že přijde o práci. Jenomže víte, co mi došlo? Že se lidi báli o práci i v dobách, kdy vznikly první továrny se samoobslužnou linkou. Vzpomenete si na demonstrace proti strojům z hodin dějepisu? A taky to nějak dopadlo. Některé profese zanikly, jiné zase měly potřebu vzniknout jako reakce na nové prostředí… Takže jsem se protentokrát rozhodla hledět kupředu pozitivně. S vývojem budoucnosti sama stejně nic moc neudělám. Nikdo nevíme, kam až vývoj umělé inteligence dospěje, kde se zastaví, nebo kam ho necháme dojít. To ukáže až čas. Tak si pojďme užít to, že jsme se toho dožili.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář