Jdi na obsah Jdi na menu

Čím si obohatit jídelníček? (1.)

27. 3. 2025

Jak už jistě víte, každý den se snažím dělat něco poprvé. Co to bude dneska ještě netuším, nicméně dost často něco ochutnávám. Náš svět dokáže disponovat pestrým jídelníčkem. Tak jsem se rozhodla, že vám nějaké ty svoje chuťové zážitky tentokrát zprostředkuju.

 

Začnu asi masem a mými oblíbenými klokaními medailonky z kýty. Ty si pravidelně dávám v restauraci La Corrida v Brně. Klokaní maso vypadá jako hovězí, ale je jemnější a šťavnatější. Alespoň pokud je dobře naklepané. Navíc neleze mezi zuby. Rozhodně ho doporučuji s pepřovou omáčkou.

 

Popsat žabí stehýnka, která jsem dlouhé roky hledala po celé republice, až jsem je našla v pražském bistru à Table, je o něco složitější. Měli jsme je v omáčce. A velkou záhadou zůstává, jak je možné, že každé sousto chutná úplně jinak. Respektive se střídají chutě dvě. Kuřecí a rybí. Situace vypadá následovně: vezmete do úst první sousto, chutná to jako kuře. Říkáte si – ok, mám představu k čemu přirovnat žábu. Jenomže… vezmete do úst druhé sousto a najednou to chutná jako ryba. Poněkud zmateně nakrčíte obočí. Jak to? A tak vezmete do úst třetí sousto, abyste si konečně udělali pořádek. Jen proto, aby to zase… chutnalo jako kuře! A když vezmete do úst počtvrté, opět na jazyku cítíte rybu. Nekecám. Takhle se to skutečně střídá, co sousto - to jiná chuť. Shodli jsme se na tom úplně všichni, kdo žábu ten den měl.

 

Jestli vám tohle ovšem přijde zmatené, tak jste ještě neochutnali krokodýla. Koupili jsme maso na tomhle webu a udělali několik variant pokrmů. Takže… Když si krokodýla dáte jen tak opečeného, třeba s omáčkou, uvidíte světlé maso, chutí podobnou vepřovému s nenápadným nádechem ryby. Je to fakt dobrý. Jenže když si krokodýla uděláte na řízek, chutě se otočí a najednou cítíte výraznou rybu (mně to připomínalo candáta, jinému strávníkovi tresku) s lehkým náznakem vepřového. A aby to nebylo málo komplikované, když necháte onen řízek vystydnout, najednou je z toho ryba mixnutá kuřecím. Fakt se mě neptejte, jak je to možné, ale je to tak.

 

Mým nejoblíbenějším masem za poslední dobu jsou ovšem chobotnice. Jestli jste někdy měli nějakou mořskou potvoru a trpíte pocitem, že většina z nich je gumová, bez chuti a už to nemá cenu zkoušet… Máte pravdu. Většina mořských tvorů chutná buď po rybě, gumově nijak či nějak v mezích toho… Ovšem malé chobotničí špízy z restaurace Lola v Praze chuť rozhodně mají. K překvapení obsluhy i mne samotné mi evokovaly uzené kuřecí stehno. Ano, je to malinký pokrm, takže se toho rozhodně nenajíte, spíš si ho běžte dát jako zákusek, ale chuťově rozhodně stojí za to.

 

A od moře se posuňme ještě dál. Určitě jste už slyšeli o červících, ne? Já jsem prvně měla moučné červy na Festivalu jídla ve svém aktuálním bydlišti. Restované se zeleninou - a dostala jsem pořádnou nálož. Jak to jen popsat? Asi takhle. Dobrý. Lehce to křupe a mezi vší tou zeleninou jsem necítila žádnou ošklivou chuť. Skoro jako bych v tom chřoupala obyčejné vysušené nudle do polévky. Ale přiznám se, že to byl s postupujícím časem trošku boj mozku a jeho sociálních návyků s mými chuťovými buňkami. Protože přestože mi to chutnalo, čím déle jsem se dívala na obsah mého talíře, tím větší problém jsem měla sousto spolknout. Ne proto, že by to bylo ošklivé, to už jsme si řekli, ale jednoduše proto, že mi mozek vsugervával nějaké sociální nesmysly. Jíte a díváte se při tom na červy. A čím déle se na ně díváte, tím víc vám mozek připomíná, že se díváte na červy. Že červi se nejí, jsou ble a zvedá se vám žaludek… Současně s tím vám to ovšem chutná! Jenže mozek vám zvedá žaludek dál. Psycho. Jako bych byla rozdvojená. Takže čím déle jsem to jedla, tím rychleji jsem jedla, abych byla schopná porci dojíst. Absurdní. Jelikož to chutnalo opravdu dobře. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.

 

Nicméně taky jsem měla sušené červíky různých značek. Možná jste nějakou někdy zahlédli, jejich stánek třeba na festivalu. A musím říct, že právě tam jsem ochutnala ty se slaninou. Absolutně nejlepší. Jedna moje malá příbuzná, ještě nepostižená představami o tom, co se má a nemá jíst, se toho chopila s vervou, nadšeně mlaskala a domů museli rovnou koupit celé nové balení. Vůbec se nedivím. Kdybych ten den neutrácela už za jiné věci, určitě si také jedno zaplatím. A příště to udělám, až zas někde budou!

 

Z čeho jsem však například nadšená vůbec nebyla, byly sušení cvrčci. Nevím, zda to bylo špatnou dávkou, či nesprávným skladováním… Ale to, co mi bylo doručeno domů, chutnalo jako karton a rozpadalo se to v ruce. Jeden z nejošklivějších chuťových zážitků, co jsem kdy absolvovala. Skoro bych na cvrčky zanevřela, kdyby se na rohlik.cz neobjevila značka Sens, která tvoří sušenky s přídavkem cvrččí mouky. (Dnes už tam ty sušenky ovšem nenajdete, najdete je třeba tady, ale zato tam najdete například zmiňované sušené cvrčky, kdybyste chtěli.) Vůbec nepoznáte, že by v těch sušenkách bylo něco navíc. Prostě běžná chutná tyčinka, která má v sobě možná o něco víc proteinu. To, že jsou naprosto skvělé, dokazuje i fakt, že ji nadšeně zhltnul i můj otec, který podobným věcem jako ochutnávky hmyzu vůbec neholduje. A bývala by mu absolutně nevadila… kdyby. Kdyby po nějaké době nezjistil, co obsahuje. Pak se chodil demonstrativně dávit na záchod každých pár minut. Nicméně nic nevyzvrátil, jen prohlásil, že už ode mě nikdy nic neochutná. Což mu stejně nevydrželo.

 

A abych konzervativcům trošku spravila chuť, tak na závěr přidám tip na kokosovou zmrzlinu značky Nomoo, která je naprosto boží a kupuju si ji do mrazáku i mimo letní sezónu. Chuť kokosu je tak výrazná a jemná… Balení je sice menší, ale třeba m to naprosto vyhovuje. Protože nemám ráda, když věci do ledničky či mrazáku (hlavně ledničky) vracím otevřené – radši hned sníst, ať se to nezkazí! (Teda kupovala bych, kdybych právě nezjistila, že ani tu už na Rohlíku nemají. Asi si udělám výlet do Německa…) A vy máte tip na ochutnávku při dovolené.

 

Jako poslední dnešní inspiraci… třeba naprosto zbožňuji třešňové pivo značky Boon. K dostání na mnoha webech jako alkohol.cz nebo delikatesy.cz. Lehce osvěží a chutná skvěle. Přestože většina ovocných alkoholických piv (nealka jsou super) mi nesedí, tohle ano!

 

A příště dáme něco dalšího, co vy na to? Tak co ochutnáte vy?

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář